Ergonomie op de werkvloer

Staand werk je beter

Een veelgeprezen ontwikkeling binnen de kantoorinrichting zijn zit-sta bureaus, die een dynamische en ergonomische benadering van traditioneel bureauwerk bieden. Het afwisselen tussen zitten en staan gedurende de werkdag kan de doorbloeding verbeteren, de productiviteit verhogen en het risico op rugklachten verminderen. Tegenwoordig zijn er verschillende modellen verkrijgbaar waarvan het elektrische zit-sta bureau het meest gebruiksvriendelijk. Met slechts een druk op de knop breng je het bureau naar de gewenste hoogte, ideaal voor flexplekken! Toch zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden, zoals de juiste hoogteverstelling. Schakel daarom de hulp in van een erkende verkoper zoals Multi Ratio. Dit soort bedrijven bieden een uitstekende service omtrent ergonomie zodat jij straks de juiste keuze maakt.

De juiste zithouding

De manier waarop je zit kan een aanzienlijke impact hebben op je werkhouding en algehele gezondheid. Zo kan een te lage stoel overbelasting van de wervelkolom veroorzaken, met mogelijk rug- en nekpijn tot gevolg. Ergonomische bureaustoelen zijn ontworpen om de natuurlijke houding van je lichaam te ondersteunen en gelijkwaardige klachten te voorkomen. Om er voor te zorgen dat je bureaustoel volledig aansluit op jouw lichaam zijn er diverse Arbonormen, zoals de NEN 1135 en de NPR 1813 norm, waar je op kunt letten. Deze Arbo normen zijn specifiek gericht op kantoormeubilair en stellen eisen aan de maatvoering van bureaustoelen. Zo is er altijd wel een stoel die aansluit bij jouw behoeften!

Ergonomische accessoires en tips

Naast de basis opstelling van je werkplek, zijn er ook een tal van ergonomische accessoires die je werkplek kunnen verbeteren. Hier zijn enkele accessoires en tips om jouw ergonomische werkplek af te maken:

Monitorarm – Met een monitorarm kun je eenvoudig de hoogte, afstand en hoek van je scherm aanpassen. Plaats de monitor recht voor je, op ongeveer een armlengte afstand, en zorg ervoor dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte staat. Zo voorkom je een constante, onnatuurlijke strekking of buiging van de nek en verminder je de kans op lichamelijk klachten. Bovendien maximaliseer je met een monitorarm de bruikbare ruimte op het bureau.

Muis – Een van de meest gebruikte werkplek accessoire is nog altijd de muis. Waar een standaard model een onrustige houding van de hand, pols en onderarm veroorzaakt, verlaagt een ergonomische muis de spierbelasting. Op deze manier voorkom je pijn en ongemakken in je schouders, onderarm en handen.

Documenthouder – Wanneer je regelmatig papierwerk met beeldschermwerk combineert is een documenthouder de perfecte aanvulling voor jouw werkplek. Je positioneert deze achter het toetsenbord zodat je in een oogopslag zowel de documenten als het beeldscherm ziet. Omdat de documenthouder in de juist kijkhoek staat, verminder je constante belasting van de nek en voorkom je lichamelijke klachten.

De optimale werkplek

Of je nu vanuit huis werkt of op kantoor, een ergonomische werkplek is essentieel voor je productiviteit en algehele welzijn. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken, dus neem de tijd om je werkplek optimaal in te richten. Door aandacht te besteden aan je lichamelijke behoeften gedurende de werkdag en te investeren in de juiste producten, creëer je een gezonde en comfortabele werkomgeving waarin je het beste uit jezelf haalt!